Minister Keijzer wil dat extra familiewoning op erf makkelijker wordt
Minister Keijzer van Volkshuisvesting wil dat het makkelijker wordt om op een erf een woning bij te bouwen, met de bedoeling om daar kinderen of ouders te laten wonen. Dat voornemen had ze al eerder bekendgemaakt, maar ze dient vandaag een wetsvoorstel in waarvan het een onderdeel is.
Nu is voor zo'n familiewoning nog een vergunning nodig, maar daar wil de minister vanaf. Hoe de voorwaarden voor zo'n extra woning er precies uit moeten zien, moet Keijzer nog uitwerken. Zo is onduidelijk wat er met het huis gebeurt als er geen directe familie meer woont.
Op dit moment mag je zonder vergunning een mantelzorgwoning voor iemand op het erf plaatsen. Maar daarvoor zijn wel regels: zo moet je aantonen dat er sprake is van intensieve mantelzorg. Als de mantelzorg stopt, mag er niemand anders in de woning gaan wonen.
Twee derde betaalbare huur
Het plan is een opmerkelijk detail in het langverwachte wetsvoorstel van de minister. Belangrijkste speerpunt van die wet is de verplichting voor gemeenten dat twee derde van de nieuwbouwwoningen betaalbaar moet zijn.
Het wetsvoorstel is vorig jaar door haar voorganger Hugo de Jonge ingediend en heeft sindsdien op de plank gelegen.
Wat stond er in het wetsvoorstel van De Jonge?
In het wetsvoorstel stelde De Jonge voor om gemeenten doelen op te leggen om genoeg betaalbare woningen te bouwen. In gemeenten met relatief weinig sociale huurwoningen moet van de nieuw te bouwen woningen 30 procent sociale huur zijn.
Gemeenten die al een grote sociale huurvoorraad hebben, moeten juist focussen op het bouwen voor middeninkomens. Zij worden verplicht meer dan 40 procent van hun nieuwbouw in te vullen met middenhuur of betaalbare koopwoningen.
Nu dient Keijzer de wet met aanpassingen opnieuw in. De belangrijkste wijziging is dat de doelen niet meer op gemeentelijk niveau hoeven te worden gehaald, maar op regioniveau. Daardoor kunnen individuele gemeenten van de percentages afwijken.
"Dit geeft gemeenten de ruimte om bij de verdeling van de twee derde betaalbare woningen te kijken naar wat nodig is en passend bij iedere afzonderlijke gemeente", schrijft de woningbouw-minister in een brief aan de Tweede Kamer.
Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, waarschuwde eerder dat gemeenten door deze wijziging te veel ruimte krijgen om geen haast te maken met het bouwen van sociale huurwoningen.
"Ik heb de zorg dat dit geitenpaadje een olifantenpad wordt", zei toenmalig Aedes-voorzitter Martin van Rijn tegen het FD. "Je moet oppassen dat er discussie in de regio ontstaat over wie wat moet doen."
'Straatje erbij'
Een andere wijziging in Keijzers wetsvoorstel is dat gemeenten niet meer uitgebreid hoeven uit te leggen waarom ze buiten de bebouwde kom willen bouwen. Daardoor wordt het nog makkelijker om bijvoorbeeld 'het straatje erbij' te bouwen.
Het gaat om de zogeheten 'ladder voor duurzame verstedelijking'. De afschaffing ervan was een wens van de meerderheid van de Tweede Kamer en ook bouwers en projectontwikkelaars zijn er blij mee.
Het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs is juist tegen de afschaffing. Volgens het adviesorgaan werkte de 'ladder' goed en zorgde het in de praktijk niet echt voor vertraging bij bouwprojecten.
Ook waarschuwt het college ervoor dat beleggers zullen voorsorteren op de afschaffing ervan door grond te kopen aan randen van steden en dorpen. Dat kan uiteindelijk de grondprijs op die plekken opdrijven.
Bron: https://nos.nl/artikel/2555656-minister-keijzer-wil-dat-extra-familiewoning-op-erf-makkelijker-wordt